Tipikus erdélyi édesség a "Kürtőskalács". Kúpos sütőfán sütik, hogy a parázs felett forgatva ráolvadjon a cukor. Néhány helyen darált dióbelet is szórnak rá.
Diós kürtőskalács
Kókuszos kürtőskalács
Kürtőskalács
A prominens személyek közül talán Koós János a legnagyobb kürtőskalácssütő. Saját gyártmányú fákon süti családi körben és baráti társaságban a kürtőskalácsot.
---------------------------------------------------------
Vitéz kürtősék gyönyőrű kalácsai elbűvölték a budapesti Parlament mögött sétáló járókelőket. Karcsi és társasága méltán viseli az "Erdélyi konyha dicsőítője" címet.
Vitéz kürtős Erdélyből
---------------------------------------------------------
A népművészeti kirakodóvásáron igazi erdélyi "Kürtősház" mutatta be a tudományát és árusította a cukros, diós, vagy kókuszos kürtőskalácsot. A brigád nem tudta olyan gyorsan sütni, hogy az el ne fogyjon. Itt készültek a következő képek:
Gyula barátomék barátja István a nyár végén, mikor már pang a balatoni strand forgalma, minden évben odaadja egy délutánra a kürtőskalácssütő vállalkozást, ahol aztán ki-ki kiélheti kreatív hajlamát. Legutóbb én is jelen lehettem gyerekeimmel, sajnos azonban a fotofelszerelést otthon felejtettem. Így készül a faszénparázs felett sütött kalácsok néhány változata:
Fahéjas kürtőskalács
Köményes-sós kürtőskalács
Sajtos kürtőskalács
…édességek ...
Jó étvágyat!
forrás:http://b2.grocceni.com/
|