Az Erdélyi bor olyan fontos védjegy az erdélyieknek, mint a magyaroknak a tokai bor, vagy a kalocsai paprika. Azt is mondhatnánk, hogy minden cseppjében hordozza az erdélyi jegyeket:
ízeket,
légkört,
szeretetet,
az erdély táj szépségét és varázsát.
Másutt nem lehet ilyet készíteni, hisz nincs két egyforma széljárás, nem egyforma a talaj és a tradicionális borreceptje sem közkincs. Az erdélyi bor nevében hordozza minden titkát és nem osztja meg másokkal. Ízvilága egyedülálló, felejthetetlen és rabulejtő.
|
Erdélyi bor
kereskedelem |
Az Erdélyi bor kereskedelem egyik fő tevékenységünk lett. Megnyitottuk üzletünket, Budapest belvásosában a Podmaniczky utca 29-ben.
Üzletünk nyitvatartása:
Hétfőtől - Vasárnapig : 11-22 óra között várja vásárlóit.
Térjen be hozzánk, ismerje és nézze meg az Erdélyi fehérbor kínálatunk mellett azErdélyi vörösbor kollekciónkat is.
Az erdélyi borok megvásárolhatók, kis és nagy tételben, magán személyek és viszont eladók részére egyaránt. Üzletünk vásárlói figyelemmel kisérhetik árúkészletünket, és mindenkinek módjában áll megkóstolni az üzlet alatt lévő étteremben a számára kívánatos borokat, hiszen itt kimérve is megvásárolhatók.
|
Balla Géza pincészet
|
Balla Géza picészet, Wine Princess nevet viseli, ez a legnagyobb pincészet a ménesi borvidéken. A Balla Géza pincészet a kategóriája csúcsának számít, fő büszkesége a kadarka, amely mára szinte őshonosnak számít, holott eredetileg az oszmán terjeszkedés elől menekülő szerbek telepítették ide erre a vidékre. Balla Géza pincészete Ópáloson 55 hektáron gazdálkodik, 1999 óta, és dolgozik azon, hogy a ménesi borok visszanyerjék régi hírnevüket. A borok kiszerelése is egyedi, mert a rusztikus csomagolásra kerül felirat, nem az üveg cimkéjére, és a palackok dugóit is egyedi pecséttel látják el. ERDÉLY-ARAD Borvidéke nem kellő ütemben fejlődik az elmúlt tíz évet tekintve, de a Balla Géza és pincészet, mindent megtesz a fellendülés érdekében, szívügyük a ménesi borvidék sorsa. Arad-Hegyalja a Kárpát-medence egyik legősibb borvidéke. Magyar vonatkozásban már a Szent István-i időkből ismert borait, az erdélyi részek, közvetlenül a szerémi borok után, elsőként említik a történelmi feljegyzések. A Zarándi-hegységhez tartozó Arad-Hegyalja borvidék a Hegyes-Drócsa nyugati részén fekszik.Aterület nagy részét a vörös szőlő fajták birtokolják,mely kb. 85% jelent, míg a 15%-át a fehér szőlő ültetvények foglalnak el.
|
Balla Géza borász
|
Balla Géza borászt. Nívós képviselője az erdélyi hagyományoknak és lelkiismeretes az erdélyi borvidék fejlesztése terén. Mindig figyel arra, hogy borai rövid időt tölcsenek kis fahordókba, hogy megőrizzék jellegzetes, egyedi ízüket, ezért rövid érlelés után a régi nagy horókba fejtik vissza a borokat.
Az Alföld végén, ahol a Zaránd-hegység kezdődik, ott található, Ménes az Arad-hegyaljai borvidék egyik gyöngyszeme. Magyarországon aki kadarkával akar foglalkozni csak Balla Gézától hozza az oltóvesszőt, hiszen
Ő hazánkban is kivívta a legjobb kadarka védjegyet. Balla Gézánál a turisták évközben megismerkedhetnek a szőlővel, akár kapálhatnak a tőkék között. Az idelátogatók ősszel részt vehetnek a szüreti munkákba, majd a kellemes kóstolótermben a palackozott borok kóstolásával folytathatják a borász élet megismerését. Itt még vacsorát isrendelhet aki megéhezett. Arra is van megoldás, hogy harminc főt elszállásoljanak az emeleten lévő panzióba, melyben két ágyas szobákat alakítottak ki. Működik a borturizmus!
|
Ménesi bor
|
A ménesi bor magában hordozza az erdélyi hagyományokat és tradíciókat.
A borvidék, Ménes-Hegyaljából és Magyarád-Hegyaljából, két nagy egységből áll.
Míg a ménesi részen leginkább kékszőlőt, a vörös bor és a rozé alapját képezi.
Addig Kovászitól északra, elsősorban Galsától Borosjenőig kizárólag fehérszőlőt termesztenek.
Ezt a híres bortermelő vidéket egy történelmi okirat szerint Gizella királynő adományozta a Bakonybéli Apátságnak.
Arad-ménesalján, több napot is érdemes eltölteni.
Ménesnek kivállóak a talajadottságai az adriai éghajlat hatásának és a vulkanikus, palás kőzetnek köszönheti egyedi borszőlőit.
Itt a legnívósabb vörösborok vonulnak fel Erdélyt népszerűsítve.
A vendégeket szinte megbabonázza a ménesi izgalmas, változatos íz és színvilág a borok kóstolásakor.
Az itt készült borok:
"A szemeknek szikrát adnak, a gondolatoknak szárnyat adnak, s a barátságoknak kandallótüzet adnak."
Az erdélyi borok nagyon fontos szerepet töltenekbe, a székely és az erdélyi emberek mindennapi életében és gazdasági életében egyaránt. Sajnos sokan nem látnak lehetőséget a szőlő művelésben, de minden jel arra utal, hogy az erdélyi borok és a borászat, borturizmus egyértelmüen sikerekre számithat. Sokan mernek hosszú távon gondolkozni és nem csüggednek, akkor sem, ha nem hoz gyors sikert egy újjítás vagy fejlesztés. Az említett borok világhírüek és egyedül állóak. Fontos tudni, hogy, a szőlő ligetek túlnyomó részét a kék szőlő úralja és fehér szőlő cask töredéke az említett mennyiségnek. Az erdélyi borok csak 60%-a kerül palackozásra, mert a termelt mennyiség többi része az országon belül palackozás nélkül kerül felvásárlásra. Itt büszkék a hazai termelésű borokra így ezek fogyasztásával támogatják az erdélyiek a helyi bortermelést.
A Kárpát-medence legészakibb pontján a terület 80%-át az erdélyi vörösbor termelésnek szentelik, ahol még érezhető az adriai éghajlat hatása.Tartalmas vörösborok készülnek még továbbá Cabernet Sauvignon-ból, Nagyburgundiból, Kadarisszimából, Merlot-ból, Pinot Noir-ból és Cabernet Franc-ból.
|
|
|
Erdélyi vörösbor
|
Erdélyi vörösbor díszcsomagolásban
|
Erdélyi vörösbor paletta
|
|
Kadarka |
Ménesi Kadarka, száraz erdélyi vörösbor.
A vidék büszkeségei a vörösborok, ezen belül is a kadarka.
Egyedül álló az erdélyi vörösborok között, érett szőlőből származó,
aszalt fekete gyümölcsös jegyekkel.
Érződik rajta a késői szüret: aszalt szilva, a fajtájához képest nagy test,
belesimult, erős tannin szerkezettel.
Soha nem okoz csalódást senkinek.
Kíválló társa a sült húsoknak, legyen szó sertésről vagy szárnyasról.
Sehol másutt magyar borvidéken nem készítenek belőle vörös aszút, csak itt.
A sűrű tőkeállomány a meredek déli lejtők,
a ménesi karikás metszés és a késői szüret teszi ezt lehetővé.
A ménesi borvidék legjobb minőségü vörösboraként is méltatják.
Nemzetközi kadarka nagydíj Champion.
A Fekete Leányka egy száraz vörösbor.
Illatában elősször cabernet-re utaló jegyek,majd egy kis szellőztetésután érett piros gyümölcsök sokasága: cseresznye, idény meggy, fekete ribizli, halványn, aszalt szilva aromák komplexitásával szembesülünk.
Utóízében eynhe kesernyés íz jelenik meg(mely részben a savaknak köszönhető), majd hosszú gyümölcs aromák keltenek nagy élményt.
Házunk bora - Fekete Leányka, fél száraz vörösbor.
Rubin, narancsos reflexekkel, illatában intenzív gyümölcsösség, málna, meggy és hordóhasználat, sok gyümölcs, kevés maradék cukor, jó egyensúly, közepesen testes.
|
|
|
Fekete Leányka
|
Fekete Leányka
száraz vörösbor
|
Fekete Leányka
félszáraz vörösbor
|
Nagyburgundi
|
Nagyburgundi |
Ménesi Nagyburgundi száraz vörösbor.
Fekete szinte átláthatatlan mag bíbor és rubin szélekkel,
tükrös tisztaságú fényekkel.
Illatában szépen mutatkoznak a fajtajellagre utaló jegyek.
Zöld takarólevéllelrendelkező mogyoró, zeller gyökér, fekete ribizli,
fekete szeder és halvány fehér bors.
Ízében telt érzet, hordós káposzta, fekete ribizli,
fekete szeder mutatkozik elsőként.
Szinte berobbanóan, majd finom szépen lekerekedő savak,
kellemesen selymesedő
tanninok, rövid közepes időtartamú lecsengés,
fekete ribizlivel, melynek savai szépen tündökölnek,
szinte tökéletes sav-alkohol egyensúly.
Kadarisszima
Ménesi Kadarisszima egy édes vörösbor. A ménesi borvidéken készült először 1774-ben, a híres vörös aszú kadarkából. 2003-as évben sikerült a szomorodni bort töppedt és aszúsodó, valamint túlérett szőlőszemmel agyüttes feldolgozásból létrehozni. Jellegzetes illattal és zamattal rendelkezik, desszerteknek kiválló társa.
|
|
|
Kadarisszima
|
Kadarisszima
és társai
|
Kadarisszima
felülnézetből
|
Cabernet Sauvignon
|
Cabernet
Sauvignon
|
A Cabernet Sauvignon (cbs.2003) a vörösborok királya.
Talán azt szerettük volna bizonyítani,
hogy ez a világfajta is jól érzi magát nálunk, Ménesen.
Brutális, férfias ez a bor.
Színe mély lilás, íze száraz, fiatal korában a fekete ribizlire,
2-3 éves hordós
érlelés után az aszalt szilváéra emlékeztet, alkohol tartalma gyakran
meghaladja a 13 fokot.
Az általunk kínált bor 13.5 fokos alkoholtartalommal rendelkezik.
Magas savtartalma miatt hosszú ideig érlelhető,
6-7 év után ér a csúcsra,
hosszú ideig megőrizve kiváló tulajdonságait.
Megbízható utitárs a borok birodalmában.
|
Erdélyi fehérbor kollekció |
Magyaratád- Ménes hegyalja az erdélyi fehérbor vidéke.
Leghíresebb, őshonos fajtája a mustos fehér, és a király leányka.
Magyarádi mustos, mely üde, citrusos borokat ad.
További kedvelt fehérszőlő fajták az olaszrizling, a piros tramini,
Muscat Ottonel és a bakator. Kizárólag reduktívan készítik az erdélyi fehérborokat, így ezek nagy mértékben megőrzik gyümölcsösségüket és frisseségüket, ennek az eljárásnak köszönhetően. Maximum 15C-on folyamatosan ellenőrzött hőmérsékleten megy végbe a must erjedése, kizárva az oxigént, krómacél tartályokban, melyek egységesen 10000 literesek. Az erjedés két hónap alatt fejeződik be, a stabilizálást követöen alacsony hőmérsékleten palackozzák, ezt követi a 2-3 hónapig tartó palackban érlelés, majd végül az értékesítés következik.
Mustos Fehér
|
Mustos Fehér |
Ménesi Mustos Fehér egy ősi magyar fajta, mely nem terem máshol csak
a ménesi borvidéken.
Évtizedek óta önállóan nem palackozták.
Illatos fehérfajta, reduktív gazdag illatú és ízű bor,
gazdag természetű szénsavtartalommal.
A Mustos Fehér a Ménesi Borvidék jellegzetes száraz fehérbora,
két száz évekezdték telepíteni.
Termés hozama nagy, így sokáig pezsgő alap bornak használták.
Szinte vízszerű, szénsavas, halványsárga színű.
Palackozás előtt 4 fokra hűtik,
hogy széndioxid tartalmát megőrizzék.
Illatának érzékelésére kellő időt kell
szentelni, nem szabad kapkodni. Akkor ismerjük meg igazán, ha a hatás még az
ízleléskor is folytatódnia kell, így lesz teljes és maradandó az ismerkedés.
Ha mély levegőt veszünk a kortyoláskor, még fokozható a hatás.
Király Leányka
|
Király Leányka |
Király Leányka a félszáraz erdélyi fehérbor.
Erdélyi származású magyar fajta, halvány szalmasárga zsínű, a pohár falára jól feltapad. Illatában visszafogott gyümölcs aromákegres, zöld cseresznye, kevés élesztő érezhető.
Ízében lényegesen töbet mutat, mint illatában.
Közepesen telt citrus ízvilág, nyári esték bora, hölgyeknek kifejezetten ajánlott. Erdélyi származású,az illatos Kövérszőlő és a Leányka keresztezéséből létrehozott szőlőfajta, leginkább a Mátraalján, Etyeken, Dél-Balatonon és Egerben talált otthonra.
A Királyleánykából készült bor illatos, diszkréten muskotályos, kajszis könnyű, finoman savas.Sűrű vesszőzetű, fürtjei kicsik, sűrű vesszőjü, tőkéje erős.
A Király leánykát ma már sok helyen megtaláljuk, de eredetileg Nagyenyed, Balázsfalva környékén jött létre az 1780-as években. Román neve Feteascã Regalã, a Küküllő mentének egyik legszebb fehérbora. Enyhe virágillatot érezhetünk benne.
Ha a savai lágyak, hajlamos a „szétesésre", ezért ajánlatos frissen fogyasztani.
forrás: www.szekelykapu-etterem.wlap.hu
|